Társulatunk 1962-ben 8 kisebb vízitársulat egyesülésével jött létre 80.000 ha érdekeltségi területen. Később a Társulat kibővítette határait, így a Bakony ér jobb parti vízgyűjtőn, a Concó vízgyűjtőjén és az Által ér vízgyűjtő területén végzi közfeladatait, mindösszesen 160.000 ha működési területen.

A Komáromi Vízitársulat a Közép-dunántúli régió északi felén található, Komárom-Esztergom megyében. A Társulat központja Komárom, kikötőváros és határátkelőhely. Működési területe nyugaton alföldi, délen és északon dombvidéki jellegű. Vízfolyásaink hossza 713 km. Vízfolyásaink többsége időszakos. Nyáron kiszáradnak, míg a heves záporok alkalmával helyi vízkárokat is okozhatnak.

A régió legjelentősebb folyója a Duna, a Társulatunk északi határa, amely befogadója, a társulati kezelésű medrek fő befogadóinak (Vízügyi Igazgatóság kezelésében). A Társulat területén a Fő vízfolyások:

Bakony ér
Concó patak
Által ér

A Társulatunk tagjainak száma: 5400.

Tevékenységünk jelentős része arra irányul, hogy a Társulat tagjait a vízgazdálkodási céljaink érdekében mozgósítsuk, hogy a kezelésünkbe tartozó vízilétesítmények állandó fenntartásával segítsük az egész vízgyűjtőben meglevő vízrendszer harmonikus működését. Vízgazdálkodási problémák között kiemelkedő a helyi vízkárveszély, ami a dombvidéki jellegéből adódik.
A Komáromi Vizitársulat tevékenysége főképp a meglevő és a mértékadó vízhozam elvezetésére kiépített meder vízelvezető képességének biztosítása. Ezt a célt rendszeres kaszálással, mederkotrással, műtárgyak tisztításával érjük el.

A Komáromi Vizitársulat 2001-ben ISO 9001 minőségbiztosítási rendszert vezetett be.